Stora Enson Varkauden tehtaalla hoidettiin uusien massasäiliöiden nostot

Havator toimitti syyskuussa massasäiliöiden nostot Stora Enson Varkauden tehtaalla yhteistyössä asiakkaansa SSG Sahalan kanssa. Nostotyöt olivat osa Stora Enson suurinvestointia Varkauden pakkauskartonkitehtaan joustavuuden ja kapasiteetin lisäämiseen. Palvelukokonaisuus sisälsi nostosuunnittelun sekä säiliöiden nostot.

Tehdasalueelle kokonaisina toimitettujen massasäiliöiden (dump tank ja white pulp tank) nostot suoritettiin alueella eri kohteissa. Nostojen välillä tehtiin päänosturin purku, siirto ja uudelleenkasaus tehdasalueen sisällä. Painoltaan nostetut säiliöt olivat 34 ja 47 tonnia. Erityishaasteen asetti voimalinjan läheisyys, minkä vuoksi nosturi piti maadoittaa ja sijoittaa huolellisesti nostoalueelle. Noston aikana turvaetäisyyttä valvottiin jatkuvasti.

”Huolellista suunnittelua tarvittiin myös tässä projektissa”, Antti Lampinen, Havatorin projektipäällikkö, kertoo. ”Tilan ahtauden ja sähkölinjojen läheisyyden vuoksi erityisesti white pulp -tankin nosto oli vaativa. Toisaalta dump-tankin nostopaikalla oli tehty suuret maatäytöt, ja tankin nosto oli lähellä nosturin tälle varustelulle määritettyä maksimikapasiteettia.”

Havatorin nosturinkuljettajat Mika, Henrik ja Joona hoitivat nostot Liebherrin LTM 1750-9.1- sekä Tadanon ATF 130 G-5 -nostureilla. Koko Havatorin tiimi toimi täsmälleen suunnitelmien ja ohjeiden mukaisesti, turvallisesti ja ammattitaidolla.

”Kokonaisina tehdasalueelle saapuneiden laitoselementtien vuoksi Havatorin roolin tärkeys korostui. Mitä suuremmat taakat, sitä vähemmän on toimijoita, ja olen tottunut toimimaan Havatorin kanssa,” toteaa Sami Poraharju, SSG Sahalan Project Manager. ”Alihankinnan valinnassa käytetään yleisesti perusteena referenssejä, tunnettuutta ja luotettavuutta. Havatorin kanssa olemme tehneet ennenkin yhteistyötä varsinkin isojen nostojen osalta, ja ne ovat sujuneet mallikkaasti. Tämä oli yksi iso kriteeri valinnalle.”

Yhteistyö sujui myös tämän projektin aikana erinomaisesti. Haasteista ja edistymisestä keskusteltiin tiiviisti heti suunnitteluvaiheesta lähtien.

”Erityisen tyytyväinen olen Havatorin ennakkosuunnitteluun, jossa nostosuunnittelijat havaitsivat toisen säiliön paikkaa muutetun 5 metriä alkuperäistä paikkaa kauemmaksi. Tästä aiheutui se, ettei kohteeseen alun perin suunnitellun nosturin nostokapasiteetti olisi riittänyt, ja nosturi jouduttiin vaihtamaan isompaan. Olisi ollut tosi hankala tilanne, jos asia olisi huomattu vasta nostovaiheessa”, Poraharju kiittelee.

Stora Enso investoi Varkauden kartonkitehtaaseen kaiken kaikkiaan 23 miljoonaa euroa. Kehitykseen liittyvät valmistelutyöt aloitettiin jo viime vuonna, ja hanke valmistuu vuoden 2022 lopulla.


Katso massasäiliön nostosta!


Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö! Palvelemme kaikenlaisissa nostotöissä – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!


Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.