Helsinkiläisten rakastama Manta ehti saada lakkinsa ennen pian alkavaa konservointiurakkaa

Havis Amanda, tuttavallisemmin Manta, lakitettiin perinteisin menoin Kauppatorilla Helsingissä. Lakituksesta tänä vuonna vastanneella Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalla AYY:lla oli historiallinen tehtävä lakittaa 115-vuotias patsas vielä ennen vapun jälkeen alkavaa konservointia.

Innokas AYY:n lakituskomitea pääsi harjoittelemaan tärkeää seremoniaa ennakkoon Havatorin Espoon varikolle. Tavan mukaan lakitusta varten rakennettu, useita vuosia käytössä ollut kehikko, sen turvavaljaat ja istuimet oli katsastettu hyvissä ajoin ennen testinostoa. Ajoneuvonosturin kyydissä korkeuksiin pääseminen oli jännittävää, eikä riemunkiljahduksilta vältytty edes kenraaliharjoituksissa.

H-hetkellä seremoniaa varikolla harjoitelleet lakittajat istutettiin jälleen turvavaljaissa nostotelineeseen. Iloinen joukko ei ollut pysyä nahoissaan, kun Kauppatorilla noustiin ilmaan ja Mantan kutrien äärelle. Nosturina toimi 130-tonninen mobiilinosturimme, kuljettajanaan Tomi.

Osan innostuksesta selittänee, että AYY:llä oli kunnia lakittaa patsas vielä ennen kuin juhlahumuissa vuosien varrella pahoin kärsinyt Manta pääsee ansaittuun konservointiin. Entistä ehompi neiti saattaa palata paikalleen vasta syyskesällä 2024, jolloin ensi vuoden lakitusseremonia saattaa jopa jäädä väliin. Patsas konservoidaan osana suihkulähdekokonaisuuden ja sen ympäristön peruskorjausta.

Manta on tiettävästi lakitettu jo vuodesta 1909. Virallinen, poliisinkin tunnustama tapahtuma lakituksesta tuli 1951.

Meille oli ilo olla taas mukana!

Hauskaa vappua kaikille!