Havator huolehti asiakkaalleen Metsä Boardille arvokkaan talovanhuksen siirron Äänekoskella

Äänekosken Hiskinmäellä Metsä Boardin tehdasalueella sijainnut kulttuurihistoriallisesti arvokas Wahlmanin talo siirrettiin Metsä Boardin toimeksiannosta uudelle tontille. Kokonaisena nostettu, tukikehikkoineen 117 tonnin painoinen talovanhus sai uuden kotipaikan Äänekosken taidemuseon viereisestä puistosta.

Havatorin nosto- ja erikoiskuljetustiimit ovat monessa mukana. Erilaisten teollisuuden nostojen ja kuljetusten rinnalla tehdään erikoisempiakin projekteja, mistä tammikuussa Äänekoskella hoidettu Wahlmanin talon uudelleensijoitus on hieno esimerkki.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Wahlmanin talo siirrettiin Metsä Boardin toimeksiannosta. Siirtotöiden suunnittelu aloitettiin Metsä Boardilla jo kaksi vuotta sitten. Havator tuli mukaan suunnitteluun jo alkuvuodesta 2021. Koska kyseessä on vanha, vuonna 1925 valmistunut hirsirakennus, suunniteltiin sekä talon tukeminen tukikehikoille, nosto- että kuljetustyöt erittäin tarkkaan asiakkaan ja rakennesuunnittelijoiden kanssa.

Nosto- ja erikoiskuljetuspalveluiden lisäksi talon siirrossa tarvittiin myös vahvaa raskassiirto-osaamista: talon tunkkaus tukitornien varaan hoidettiin hyvissä ajoin ennen talon nostoa. Tunkkauksen yhteydessä talo punnittiin ja punnituksen perusteella määritettiin sekä siirtokuljetukselle soveltuva reitti että lopullinen nostokoneen koko.

Itse siirtoprojekti kesti kolme päivää: talo nostettiin perustuksiltaan kuljetuslaveteille keskiviikkona, kuljetettiin uuteen sijoituspaikkaan torstaina ja nostettiin paikoilleen perjantaina. Päänosturina käytettiin 600-tonnista ristikkopuomilla varustettua TC 2800-1-ajoneuvonosturia. 600-tonnisen nosturijätin kasauksessa apunostureina toimivat Tadanon 220-tonninen ja Liebherrin 95-tonninen mobiilinosturi.

Kuljetusreitin suunnittelussa hyödynnettiin simulointiohjelmistoa. Kuljetuskalustona käytettiin Volvon FH 750 -raskasvetoautoa, 12-akselista moduulilavettia sekä työntö-/jarruautoa. Kuljetukselle kertyi kokonaismassaa yli 180 tonnia ja leveimmältä kohdaltaan se oli 12,2 metriä. Talo päädyttiin sen painon vuoksi kuljettamaan tehdasalueen lävitse. Kuljetuksen onnistumisen varmistamiseksi reitillä tehtiin useita tarkistusmittauksia sekä suoritettiin testiajo. Testiajoon kuljetuksen mitat simuloitiin leveillä palkeilla ja korkeusmitalla.

Kuljetuksen aikataulutus oli haastava, koska toiminnassa olevalla Metsä Boardin tehdasalueella oli jatkuvasti käynnissä junakuljetuksia, puutavara- ja kemikaalikuljetuksia, tuotteiden lastausta sekä henkilökunnan työmatkaliikennettä. Kuljetusaikataulu lyötiin lukkoon noin kuukausi ennen kuljetuspäivää, jotta se ehdittiin tiedottaa kaikille toimijoille. Vanha sanonta ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” piti kutinsa myös tässä projektissa: suunnitellussa aikataulussa pysyttiin minuutilleen.

Aiheesta muualla:


Ota yhteyttä!

Palvelemme kaikenlaisissa nostotöissä – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!

Ruuska Matti

Teollisuuden ja infran raskasnostot, SPMT-siirrot
Myyntipäällikkö
matti.ruuska@havator.com
050 513 0123

Kaikki yhteystiedotJätä tarjouspyyntö

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.

LUE LISÄÄ PALVELUISTAMMETutustu toimialoihin