Havator mukana Yara Siilinjärven uuden imeytystornin raskassiirto- ja pystytystöissä

Yara Siilinjärven mittava investointi uuteen imeytystorniin sai usean vuoden valmistelun jälkeen kruununsa tänä keväänä, kun uusi torni nostettiin vanhan tornin tilalle Yaran Siilijärven tehtaan huoltoseisokissa. Tämän kokoluokan elementin kuljetus ja siirto on vaativaa ja edellyttää tarkkaa suunnittelua, työnohjausta sekä kuljetus-, raskassiirto- ja nostoammattitaitoa.

Halkaisijaltaan noin viisimetrinen, 175 tonnia painava ja 50 metriä korkea imeytystorni kuljetettiin Belgiasta meriteitse Saimaan kanavan kautta Siilinjärvelle Yaran satamaan. Satamassa torni nostettiin Havatorin 600-tonnisella tela-alustaisella Demag CC 2800 -nosturilla modulaarisen SPMT 2×6-akselistoisen lavettiyhdistelmän kyytiin ja siirrettiin noin kilometrin matka satamasta Yaran typpihappotehtaalle.

Siirtotöiden onnistuminen edellytti tarkkaa etukäteissuunnittelua. Satamaan saapunut tornielementti on pitkä, halkaisijaltaan suuri ja painava, joten koko siirto- ja kuljetusreitti satamanostosta lavettisiirtoon sekä tehdasalueella tapahtuvaan välipukitukseen oli käytävä läpi huolellisesti ja matkalta poistettava kaikki mahdolliset esteet. Etenkin ns. pyyhkäisyt eli elementin käännökset esimerkiksi mutkissa oli suunniteltava huolella.

Satamalaiturin koosta johtuen torni nostettiin laivasta vaaka-asennossa yhdellä nosturilla. Nostoapuvälineiden riittävän kulman saavuttamiseksi tarvittiin noin 300 metriä nostovaijereita ja liinoja. Myös sataman maaperän kantavuutta vahvistettiin paalu- ja maavaraisella laatalla, jotta raskas, usealla rekalla lisäosineen paikalle tuotu tela-alustainen Demag-nosturi saatiin turvallisesti nostotöihin. Lisäksi turvallisuudesta huolehdittiin mm. nostoreitin tarkalla suunnittelulla, SPMT-siirtoa avustaneilla saattoautoilla sekä siirto- ja kuljetusalueiden tarkalla rajaamisella.

Ammattitaitoisen suunnittelun ja saumattoman yhteispelin ansiosta siirtotyöt saatiin päätökseen onnistuneesti ja torni tehdasalueelle välipukitettuna odottamaan varsinaisia pystytystöitä.

Case Yara Siilinjärvi -juttusarjan toisessa osassa keskitymme imeytystornin paikoilleennostoon. Lue artikkelisarjan toinen osa tästä. Kun seuraat sosiaalisen median kanaviamme, pääset lukemaan jutun heti julkaisupäivänä!

Aiheesta lisää:


Luitko jo muut huoltoseisokkiartikkelimme?


Palvelumme

Tinkimätön turvallisuuskulttuurimme tekee meistä oivan kumppanin kemianteollisuuden nostotöihin. Kokeneet ammattilaisemme hoitavat noston kuin noston turvallisesti, tehokkaasti ja aikataulussa, myös tiukoissa paikoissa. Tutustu kemianteollisuuden palveluihin sekä asiakkaisiimme verkkosivuillamme!


Ota yhteyttä!

Palvelemme kaikenlaisissa nostotöissä – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!