Uuden imeytystornin pystytystyöt hoidettiin kokonaispalvelupakettina Yaran Siilinjärven tehtaalla

Yara Siilijärven tehtaan vuosihuoltoseisokin mittavimmat nostotyöt tehtiin uuden, 175-tonnia painavan ja noin 50 metriä pitkän imeytystornin siirto- ja pystytystöissä. Yaralle merkittävää investointia on suunniteltu vuosia, ja nyt, onnistuneen siirtourakan päätteeksi, uusi torni nostettiin pystyyn Havatorin kokeneen tiimin avustuksella.

Yaran satamasta tehdasalueelle kuljetetun imeytystornin pystytykseen päästiin pari viikkoa onnistuneesti hoidettujen siirtotöiden jälkeen. Väliajalla tehdasalueella tehtiin pystytystä valmistelevia töitä, joiden aikana imeytystorni odotti pukitettuna paikalleenasennusta.

Tehdasalueella nostopaikkaa rajaavat typpihappotehdas ja voimalaitos. Koska tilaa on niukalti, valikoitui nostotöihin tela-alustainen, 600-tonninen Demag CC2800 -nosturi, jolla suurikokoinen torni saatiin nostettua ahtaassa välissä. Nosturi on sama, jolla torni nostettiin satamassa laivasta: urakkaan saatiin aika- ja kustannustehokkuutta nosturivalinnalla, joka mahdollisti saman laitteen käytön molemmissa urakan nostokohteissa. Apunosturina käytettiin 350-tonnista Terex Demag AC350 -nosturia. Nostotyössä hyödynnettiin myös 250 tonnin levityspalkkia.

Nostosuunnitelmissa piti huomioida ympäröivien rakenteiden ja ahtaiden tilojen ohella myös nostoalueen muut erikoispiirteet. Tehdasalueella on paljon maanalaisia rakenteita kuten putkilinjoja ja sähköjohtoja. Nosturin ajolinja suunniteltiin siksi tarkasti ja maapaineiden jakautumista telaketjuille säädeltiin vastapainoilla myös nostotyön aikana.

Havator toimitti imeytystornin siirto- ja nostotyöt Yaran tehtaalle kokonaispalvelupakettina, Bravida Finlandiin kuuluvan SKM Service Oy:n alihankkijana. Havatorilla oli merkittävä rooli kokonaisuuden suunnittelussa yhteistyössä SKM Servicen ja Yaran kanssa, ja seisokin aikana Havatorin ammattitaitoinen tiimi huolehti mm. siirto- ja nostotöistä, niiden valvonnasta ja radio-ohjauksesta. SKM Service vastasi tornin loppuasennuksesta nostotöiden päätteeksi. Havator on mukana myös vanhan imeytystornin purkutöissä vuosihuoltoseisokin jälkeen.

Case Yara Siilinjärvi -juttusarjan ensimmäinen, imeytystornin siirtotöihin keskittynyt osa julkaistiin kesäkuun alkupuolella. Voit lukea sen täällä. Kun seuraat sosiaalisen median kanaviamme, pääset lukemaan sisältöjämme heti julkaisupäivänä!

Aiheesta lisää:


Luitko jo muut huoltoseisokkiartikkelimme?


Palvelumme

Teollisuuden tarvitsemat nostot ovat Havatorin erikoisalaa. Vahvan suunnitteluosaamisen ansiosta ja kalustoamme tehokkaasti mobilisoimalla pystymme toimittamaan nosto- ja raskassiirtoratkaisut käytännössä kaikkiin teollisuuden tarpeisiin. Lue lisää sivuiltamme!


Ota yhteyttä!

Palvelemme kaikenlaisissa nostotöissä – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!