Havator koekuormitti Pällin vesivoimalaitoksen siltanosturin

Koekuormitus on yksi Havatorin tarjoamista nostamisen lisäpalveluista. Teollisuuslaitoksissa erilaisten nostolaitteiden koekuormituksia tehdään mm. laitteiden lakisääteisiä tarkastuksia varten. Pällin vesivoimalaitoksella Muhoksella, osana nosturin modernisointia, Konecranes koekuormitti Fortumin omistaman siltanosturin. Havator toimitti Konecranesille koekuormituspalvelun.

Siltanosturin koekuormitukseen tarvittiin kaiken kaikkiaan 155 tonnin koekuormituspainot. Havator toimitti koekuormitukseen sekä kuormituksen suunnittelun että painot ja niiden kuljetuksen.

”Käytämme koekuormituksissa nostureidemme vastapainoja. Käytössämme on erittäin laaja valikoima erilaisia painoja, ja pystymme tekemään koekuormituksia muutamasta tonnista moneen sataan tonniin”, kertoo Jouni Mertala, Havatorin pohjoisen alueen myyntipäällikkö.

Pällin voimalaitosnosturin koekuormitus suunniteltiin tarkasti yhteistyössä laitehuoltaja Konecranesin kanssa. Koska huoltotöihin osallistui monta toimijaa, oli esimerkiksi aikataulutuksen onnistuminen erittäin tärkeää.

”Koekuormituksen suunnittelu piti sisällään mm. voimalaitoksen lattian kantavuuden laskennan, koska 155 tonnia pienelle lattiapinta-alalle on suuri paine. Lisäksi laadittiin rakennekuvat koekuorman kasauksesta. Laitoksen omistaja Fortum toimitti tekemämme laskennan pohjalta kantavuuslaskelmat, Caverion merkitsi koenostopaikat ja Konecranes nosti painolevytelineen oikeaan paikkaan”, Havatorilla projektissa työnjohtajana toiminut Pekka Heininen avaa projektikokonaisuutta.

Koekuormituksissa olennaista on painojen ladonnan suunnittelu. Vain hyvällä suunnittelulla taakka pysyy tasapainossa. Lisäksi huolehditaan kuorman ammattimaisesta sidonnasta sekä nostoapuvälineiden oikeasta asennuksesta, jotta telineeseen ladonta onnistuu ja koekuormitus saadaan tehtyä turvallisesti ja suunnitellusti.

”Suoritimme koekuormituksen aikana mm. ylikuormasuojien kalibroinnin ja muita mittauksia. Havatorin tiimi toimitti koekuormituksen erittäin ammattimaisesti, olimme erittäin tyytyväisiä tuotettuun palveluun. Luotamme jatkossakin Havatoriin vastaavissa kohteissa ja töissä”, kertoo Konecranes Finland Oy:n projektiorganisaatiosta vastaava Harri Huuki.

Siltanosturin koekuormitus

  • Koekuormituksen suunnittelu
  • Koekuormalavan nosto siltanosturiin
  • Painojen latominen koekuormalavalle
  • Taakan sidonta
  • Taakan purku koekuormituksen jälkeen


Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.