Presidentti Koiviston muistomerkki nostettiin paikalleen Pikkuparlamentin puistossa

Presidentti Mauno Koiviston syntymästä tuli 25.11.2023 kuluneeksi sata vuotta. Päivää juhlistettiin Helsingissä Pikkuparlamentin puistossa paljastamalla muistomerkki, joka kuvaa Koivistoa presidenttinä idän ja lännen välissä. Havator oli mukana muistomerkin pystytystöissä.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen Välittäjä-teos voitti muistomerkkikilpailun vuonna 2021. Kaulasen ruostumattomasta teräksestä valmistettu teos on kaksiosainen, kuusi metriä korkea ja viisitoista metriä pitkä. Teos on myös vuorovaikutteinen, koska sen läpi voi kulkea.

Havatorin asiakas, Kokkolan pikahitsaus Oy, valmisteli veistoksen pajallaan, ja veistos kuljetettiin palasina paikalle. Asennukset hoidettiin hitsaamalla, kappaletavaranostureiden sekä mobiilinostureiden avulla. Nostoista tehtiin kattava nostosuunnitelma. Maaperän kantavuus varmistettiin yhteistyössä Staran ja Rambollin kanssa.

Havatorilla huolehdittiin muistomerkin pystytystöihin liittyvästä nostosuunnittelusta sekä puistoon osina kuljetetun muistomerkin suurempien osioiden nostoista. Nosturinkuljettaja Pyry hoiti tarkkuutta vaatineet tehtävät 70-tonnisella Liebherr-nosturilla.

”Meille oli kunnia olla mukana tässä Koiviston työtä ja elämää kunnioittavassa projektissa. Avustimme kokoamisesta ja asennuksesta vastannutta Kokkolan Pikahitsausta”, kertoo Havatorin Etelä-Suomen myyntipäällikkö Jarmo Hartikainen.

”Yhteistyö Havatorin kanssa oli sujuvaa ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien. Asiakkaana minulle ei jäänyt muuta tehtävää, kuin ilmoittaa teosten painot ja nostoetäisyydet. Havator teki nostosuunnitelmat ja varmisti maaperän kantavuuden sekä valitsi sopivan koneen. Asennus oli helppoa, kun jokainen oli tehnyt oman osansa sovitusti”, toteaa Esa Pietilä Kokkolan pikahitsaus Oy:stä.

”Tällaisissa erikoisnostoprojekteissa huomioitavia asioita on paljon, eikä mitään voi jättää sattuman varaan. Kun kyseessä on arvokkaan ja herkän taide-esineen nosto, kaikki halutaan varmistaa erityisen huolellisesti. Uniikin teoksen käsittelyssä ei voi ottaa riskejä”, Hartikainen kiteyttää.

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkkiin voi käydä tutustumassa Pikkuparlamentin puistossa, missä se on sijoitettu puiston läpi kulkevan käytävän molemmin puolin.

Valtioneuvoston video: Presidentti Mauno Koiviston muistomerkin Välittäjän matka Helsinkiin


Lisätietoja

Hartikainen Jarmo

Nostot | Espoo
Myyntipäällikkö, Etelä-Suomi
jarmo.hartikainen@havator.com
050 513 0066

 

Kaikki yhteystiedot

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.