Kruunusillat-suurhankkeen massiiviset siltalohkot siirrettiin Havatorin SPMT-moduulilaveteilla

Helsingissä meneillään oleva Kruunusillat-infrarakennushanke käsittää mm. uusien siltojen ja niiden päällä kulkevien kevyen ja raitioliikenteen väylien rakentamisen. Suurin rakennettavista silloista, Kruunuvuorensilta, koostuu useista massiivisista siltalohkoista, joiden paikoilleen nostamiseen käytettiin Suomen oloissa harvinaista merinosturia. Havator toimitti asiakkaalleen TYL Kruunusilloille siltalohkojen raskassiirrot.

Suomen pisimmäksi ja korkeimmaksi rakentuvan, Helsingin Kruunuvuorenrannan ja Korkeasaaren yhdistävän Kruunuvuorensillan suurimpien siltalohkojen nostotyö hoidettiin Suomessa harvoin nähdyllä, Norjasta paikalle saapuneella HLV Uglen -merinosturilla. Havatorin Heavy Equipment -yksikön raskassiirtotiimi osallistui projektiin SPMT-moduulilaveteilla ja huolehti siltalohkojen siirroista Sompasaaressa.

Massiiviset siltalohkot siirrettiin Havatorin moduulilaveteilla paikkaan, josta merinosturi sai ne parhaiten nostettua. Siirrettäviä lohkoja oli yhteensä kahdeksan, ja niiden pituus oli 50 metristä 72,5 metriin ja leveys 12 metristä 23 metriin. Painoa lohkoilla oli n. 450-550 tonnia kappaleelta.

Kruunusillat-hanke

  • Kreaten ja YIT:n työyhteenliittymä TYL Kruunusillat -hanke sisältää yhteensä viiden sillan ja niihin liittyvien väylien rakentamisen. Lisäksi uusitaan muuta infraa kuten viemäreitä, vesi- ja sähköjohtoja sekä telekaapeleita.
  • Uuden, Laajasalon ja Korkeasaaren Hakaniemeen yhdistävän, kolme siltaa sisältävän kevyen ja raitioliikenteen väylän kokonaispituus on noin 10 km. Uusi Kruunuvuorensilta on valmistuttuaan Suomen pisin ja korkein silta (pituus 1 191 metriä, korkeus 135 metriä).
  • Silloilla on 200 vuoden käyttöikävaatimus.

Sekä raskassiirrot että nostot suunniteltiin huolellisesti, sillä tilaa ja aikaa siltalohkojen käsittelylle oli rajatusti. Havatorilta paikalla oli kolmihenkinen tiimi: projektipäällikkö Alf Prost sekä SPMT-operaattorit Aarne ja Jyri.

”Työt kestivät Havatorin osalta noin kaksi viikkoa: itse siirtotöihin viikko ja kaluston valmisteluun ja purkuun toinen viikko. Matka myynnistä toteutukseen oli kuitenkin huomattavasti tätä pidempi – keskustelut aloitettiin jo pari vuotta sitten”, kertoo Havatorilla projektin myynnistä vastannut Matti Ruuska.

”Varasimme merinosturin yli vuosi sitten ja sitä kautta saimme aikaikkunan varsinaisille nostoille. Siltalohkoja valmisteltiin nostoja varten Sompasaaressa, ja hioimme yhdessä eri osapuolten kanssa tekniikkaa. Sen jälkeen homma meni kuin tanssi”, TYL Kruunusiltojen työmaapäällikkö Ville Lehtonen kertoo.

Yhteistyön sujuvuus näkyi Sompasaaressa, jossa kahdeksalle siltalohkolle oli vain kolme nostopaikkaa.

”Näin massiivisten teräslohkojen siirtely maalla ei ole ihan jokapäiväistä. Havator varmisti sen, että lastauspaikalla massiiviset lohkot siirtyivät oikea-aikaisesti oikeaan paikkaan. Se oli erittäin tärkeä tehtävä, jota ilman merinostotkaan eivät olisi meiltä onnistuneet”, Lehtonen toteaa Havatorin roolista kokonaisuudessa.

Kruunusillat-projekti on kokoluokassaan ainutlaatuinen infrarakentamisen hanke. Se käsittää kaiken kaikkiaan viiden uuden sillan rakentamisen sekä merkittävän määrän uutta kevyen ja raitioliikenteen väylää. Lisäksi uusitaan ja rakennetaan katuinfraa, tehdään ranta- ja vesirakentamista sekä korjataan mm. viemäreitä, vesi- ja sähköjohtoja sekä telekaapeleita. Kruunuvuorensillan ja Finkensillan toteutuksesta vastaa TYL Kruunusillat -työyhteenliittymä, jonka muodostavat YIT Suomi Oy ja Kreate Oy. Kruunusillat-hankkeen on tarkoitus valmistua vuonna 2027.Lisätietoja projektista

Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö! Palvelemme kaikenlaisissa nostoissa, raskassiirroissa ja erikoiskuljetuksissa – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!

Ruuska Matti

Teollisuuden ja infran raskasnostot, SPMT-siirrot
Myyntipäällikkö
matti.ruuska@havator.com
050 513 0123

Kaikki yhteystiedotTARJOUSPYYNTÖ

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.