Simulaattoreita ja VR-laseja oppimisen tukena

Markkinalla on kysyntää ammattitaitoisille ajoneuvonosturinkuljettajille. Ala kiinnostaa myös opiskelijoita: Fain ja Havatorin kanssa yhteystyössä järjestettävät kuljettajakoulutukset ovat olleet poikkeuksetta täynnä. Kevään kolmoskurssin teoria- ja koneopetusjakso on saatu päätökseen ja työharjoittelujakso käynnissä.

Havator on oman alansa edelläkävijä myös henkilöstön koulutusasioissa. Yhteistyössä Forssan ammatti-instituutin (Fai) kanssa järjestettävillä ajoneuvonosturinkuljettajakoulutuksilla pyritään paitsi saamaan uusia tekijöitä alalle, myös kouluttamaan jo alalla olevia uusien uramahdollisuuksien äärelle. Opettaja ja koulutuspäällikkö Juha Etelätalon mukaan ajoneuvonosturinkuljettajakurssien koneoppimisjaksoilla on pystytty varsinaisten fyysisten nostokoneiden ohella tehokkaasti hyödyntämään myös simulaattoreita ja nyt uutena tuttavuutena myös VR-laseja.

”Nosturin kuljettamista pitää harjoitella ihan oikeiden laitteiden puikoissa, mutta oppimista pystyy tukemaan simulaatiolla. Siitä ovat lähteneet liikkeelle kehitysajatukset koulutukseen, eli haluamme aktiivisesti hyödyntää modernin teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Ajan kanssa katsotaan, mihin kehitys johtaa, mutta itse olen jo nyt ollut varsin vaikuttunut uusien oppimistapojen tuottamista tuloksista”, hän kertoo.

Kevään kolmannen kuljettajakurssin koneopetusjakson päätyttyä opiskelijat ovat siirtyneet työharjoitteluun Havatorin toimipisteille ympäri Suomen. Opiskelijoita työskentelee harjoittelujaksolla mm. Havatorin Keminmaan, Kokkolan, Vaasan, Äänekosken, Turun ja Espoon varikoilla. Kurssilaisten odotetaan valmistuvan viimeistään heinäkuussa.

”Koulutuksen teoria- ja koneopetusjaksolla keskiössä ovat turvallisuussäännöt ja -ohjeet ja niiden täsmällinen noudattaminen. Meillä kaikessa toiminnassa lähdetään liikkeelle turvallisuusnäkökulmasta, ja siksi on tärkeää oppia heti oikeat, huolelliset käytännöt. Näin varmistetaan, että asia on kaikilla selkärangassa, kun lähdetään harjoittelujaksoille ja oikeisiin töihin”, Etelätalo summaa.

Kiinnostuitko ammatista?

Ajoneuvonosturin­kuljettajakoulutuksen aikana suoritat ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen, tutkinnon osan, joka on osa maanrakennusalan ammattitutkintoa ja oikeuttaa käyttämään ajoneuvonosturia nostotöissä. Opintojen aikana perehdytään mm. työhön liittyviin vastuisiin, riskeihin ja turvamääräyksiin, opetellaan nostureihin sekä nostotapahtumiin liittyvät perusasiat ja opitaan käytännössä, kuinka ajoneuvonosturia käytetään ja siirretään.


Lisätietoja:

Etelätalo Juha

Koulutuspäällikkö
juha.etelatalo@havator.com
050 513 0089

Hirvelä Rami

Henkilöstöjohtaja
rami.hirvela@havator.com
050 318 9033

Kaikki yhteystiedot