Alkukevään kuljettajakurssien koneopetusjaksoilta ponnistetaan seuraavaksi harjoitteluihin

Alkaneen vuoden ensimmäisten, Forssan ammatti-instituutin ja Havatorin kanssa yhteystyössä järjestettävien, nosturinkuljettajakoulutusten koneopetusjaksot on saatu pakettiin. Seuraavaksi innokkaat opiskelijat suuntaavat harjoittelujaksoille Havatorin toimipisteisiin. Onnistuneesti koulutuksen suorittaneet valmistuvat ajoneuvonosturinkuljettajiksi toukokuun lopussa.

Havator on oman alansa edelläkävijä myös henkilöstön koulutusasioissa. Yhteistyössä Forssan ammatti-instituutin (Fai) kanssa järjestettävillä ajoneuvonosturinkuljettajakoulutuksilla pyritään paitsi saamaan uusia tekijöitä alalle, myös kouluttamaan jo alalla olevia uusien uramahdollisuuksien äärelle. Tammikuun alussa teoriaopinnoilla alkaneet nosturinkuljettajakurssit on järjestetty Espoossa ja Vaasassa. Teoriaopintoja seurasivat koneopetusjaksot, ja nyt ovat vuorossa loppukevään mittaiset harjoittelujaksot Havatorin varikoilla. Kurssille on osallistunut kymmenkunta alasta kiinnostunutta opiskelijaa.

”Koneopetusjakso meni erittäin hyvin. Opiskelijoiden motivaatio ja halu oppia uutta ovat olleet korkealla. Nythän se koneoppiminen vasta oikeasti alkaa, kun opiskelijat pääsevät oikeisiin töihin nostureiden ohjaimiin”, Espoon kurssin koneopetusosiossa mukana ollut työnjohtaja Lasse Järvinen tuumaa.

Koneopetusjaksolla opiskelijat kävivät läpi mm. jo teoriaopinnoinnoissa aloitettua työturvallisuutta, nosturin työkuntoon saamista, taakan käsittelyä, nosturin puomin avausta ja valintaa, koneiden petauksia ja muita tärkeitä nosturityöskentelyyn liittyviä taitoja. Tekemistä harjoiteltiin myös simulaation avulla.

”Taakkojen käsittelyharjoituksissa nähtiin hyviä heijauksia, mutta lopulta sekin asettui kaikilla hyvin, eli opiskelijoiden osaaminen kehittyi hienosti tälläkin osa-alueella”, Järvinen kertoo.

Kaikki lähtee turvallisuudesta

Kursseilla kouluttaja luo puitteet oppimiselle ja tukee oppilaiden kehitystä esimerkin näyttämisen, ohjeistamisen ja aktiivisen palautteen antamisen keinoin. Turvallisuusnäkökohtien painottaminen on tärkeimpiä kouluttajan vastuulla olevia asioita.

”Koulutuksen alussa keskiössä ovat turvasäännöt ja niiden täsmällinen läpikäynti. Näin huolehditaan, että kaikessa toiminnassa lähdetään liikkeelle turvallisuusnäkökulmasta ja opitaan heti oikeat, huolelliset käytännöt. Alusta asti korostetaan, että toiminnan tulee aina olla sitä, mitä on sovittu ja opastettu”, Järvinen avaa.

Turvallisuuden lisäksi kouluttajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on mahdollistaa ja luoda tekemisen meininki.

”Mielekästä oppimisilmapiiriä rakennettiin erilaisilla keskusteluilla sekä esimerkiksi päivän aloitus- ja lopetuskokoontumisilla, joissa päiviä vedettiin yhteen ja saatiin oivalluksia yhdessä. Opiskelijat myös nostivat esiin tovereiden onnistumisia osana oppimisprosessia, mikä harjaannuttaa antamaan ja vastaanottamaan palautetta. Molemmat ovat tärkeitä nykytyöelämätaitoja!” opettaja ja koulutuspäällikkö Juha Etelätalo kommentoi.

Taito, joka edellyttää toistoja

Opiskelijoilla oli sekä Espoossa että Vaasassa käytössään nostosimulaattori, jolla harjoiteltiin nostamisessa tarvittavia liikkeitä. Simulaattorin ohjaimiin tarttumalla voi käyttää esimerkiksi luppoaikaa hyödyksi tavalla, joka tehokkaasti tukee oppimista.

”Edellisessä ryhmässä yksi opiskelija harjoitteli simulaattorilla jokaisella tauolla, ja se todella näkyi kehityksenä myös oikean koneen ohjaimissa. Tässä kuitenkin opetellaan taitoa, johon harjaantuminen edellyttää toistoja. Simulaattori aidosti tukee oppimisprosessia”, painottaa Etelätalo.

Perustaidot oppineet kurssilaiset pääsevät jokapäiväisen tekemisen makuun ja osaksi Havatorin osaavaa tiimiä harjoittelujaksoilla, jotka jatkuvat Havatorin varikoilla aina toukokuun lopussa edessä olevaan valmistumiseen saakka. Lisää kurssilaisten kuulumisia luvassa kurssipäättäjäisten jälkeen!

Kiinnostuitko ammatista?

Ajoneuvonosturin­kuljettajakoulutuksen aikana suoritat ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen, tutkinnon osan, joka on osa maanrakennusalan ammattitutkintoa ja oikeuttaa käyttämään ajoneuvonosturia nostotöissä. Opintojen aikana perehdytään mm. työhön liittyviin vastuisiin, riskeihin ja turvamääräyksiin, opetellaan nostureihin sekä nostotapahtumiin liittyvät perusasiat ja opitaan käytännössä, kuinka ajoneuvonosturia käytetään ja siirretään.


Lisätietoja:

Etelätalo Juha

Koulutuspäällikkö
juha.etelatalo@havator.com
050 513 0089

Rami Hirvelä

Henkilöstöjohtaja
rami.hirvela@havator.com
050 318 9033

Kaikki yhteystiedot