Boliden Harjavallan kuparisulaton sähkösuodatin vaihdettiin onnistuneesti

Boliden Harjavallan kuparisulatolla vaihdettiin kupariliekkiuunin sähkösuodatin osana tehtaan vuosihuoltotöitä. Havator oli mukana vastaavassa suodattimen vaihdossa vuonna 1998, ja nyt tuolloin asennettu suodatin vaihdettiin jälleen uuteen.

Bolidenin vuosihuollon suurimmat työt painottuivat tänä vuonna kuparisulatolle. Kupariliekkiuunin sähkösuodattimen vaihto tehtiin laitoksen tuoton vakauden ja kaasunkäsittelykapasiteetin parantamiseksi.

Havator toimitti asiakkaalleen, teollisuuden johtavalle järjestelmien, laitteiden ja palveluiden toimittajalle ANDRITZille nostotöiden suunnittelun sekä vanhan ja uuden suodattimen nostotyöt. Nostot suunniteltiin tarkkaan yhdessä ANDRITZin ja loppuasiakas Bolidenin kanssa.

”Entuudestaan tiesimme maaperän haasteet kohteessa, ja siihen haettiin ratkaisut ponttooneilla. Nostopinta-alaa lisäävät teräsponttoonit asennettiin ennen nosturin mobilisaatiota, jolloin pintapaine saatiin jaettua suuremmalle alueelle”, nostosuunnittelusta Havatorilla vastannut Onni Liimatainen kertoo.

Vanha sähkösuodatin nostettiin pois kahdessa osassa, uusi tilalle kolmessa. Nostot hoidettiin Liebherr LR 1750 –telanosturilla ja apunosturina toimi Grove GMK 5170 –mobiilinosturi. Taakat painoivat noin 230 tonnia.

”Telanosturi valittiin, jotta saimme pidettyä työskentelysäteen riittävän suurena. Vuonna 1998 työ tehtiin paljon pienemmällä koneella, mutta nykypäivänä tavoitteena on mahdollisimman pieni häiriö ja muutostyötarve nostokohteessa, jolloin myös laitteilta edellytetään suurempaa ulottuvuutta”, toteaa myös vuoden 1998 töissä mukana ollut Havatorin työmaapäällikkö Arto Salo.

”Havatorilta saimme erinomaisesti meille sopivan palvelupaketin, ja myös heidän nostosuunnittelunsa ja -laitevalintansa osuivat kohdalleen. Kaiken kaikkiaan hyvä kokonaisuus”, Tommi Hietala, projektipäällikkö ANDRITZilta kommentoi.

Havatorilta projektiin osallistui noin kymmenhenkinen tiimi. Telanosturia kuljetti Jussi ja mobiilinosturia Henrik.

”Saumatonta yhteistyötä tarvittiin myös tässä projektissa niin koko Havatorin tiimin kuin asiakkaan välillä.”, Salo toteaa lopuksi.

Metalliteollisuusyritys Boliden Harjavallan päätuotteita ovat kupari ja nikkeli. Harjavallan laitosalueen vuoden 2023 vuosihuoltoseisokki saatiin päätökseen kesäkuun aikana.


Lisätietoja projektista

Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö! Palvelemme kaikenlaisissa nostoissa, raskassiirroissa ja erikoiskuljetuksissa – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!

Ruuska Matti

Teollisuuden ja infran raskasnostot, SPMT-siirrot
Myyntipäällikkö
matti.ruuska@havator.com
050 513 0123

Kaikki yhteystiedotTARJOUSPYYNTÖ

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.