Outokummun Tornion ferrokromitehtaan vuosihuoltoseisokki oli haastava ja moniulotteinen

Havator toimittaa monipuolisesti erilaisia palvelukokonaisuuksia raskaamman teollisuuden laitosten vuosihuoltoseisokkeihin. Nostojen lisäksi kokonaisuuksiin paketoidaan usein raskassiirto-, erikoiskuljetus- sekä asiantuntijapalveluita. Myös Outokummun Tornion ferrokromitehtaan sekä terästehtaan vaativassa vuosihuolloissa Havatorin rooli oli keskeinen.

Outokummun Tornion ferrokromitehtaalla toteutettiin Vku2-sulatusuunin vuosihuoltoseisokki, joka kesti kokonaisuudessaan noin kaksi kuukautta. Vuosihuoltoseisokki sisälsi vaativan laitteistojen uusinnan, mikä edellytti mm. laitoksen kattorakenteiden purkamista.

Päänosturina käytettiin Tadanon 400-tonnista Faun ATF 400G-6 -ajoneuvonosturia. Lisäksi käytössä oli pienempiä mobiilinostureita.

”Havator suoritti meille seisokin kaikki erikoisosaamista edellyttäneet nostot sekä haalauksia. Havatorilta saatiin myös nostosuunnitelmat ja riskinarvioinnit, mitkä ovat turvallisen tekemisen edellytys”, Outokummun Tornion chrome-yksikön kunnossapitoinsinööri Ilpo Ylijääskö kommentoi.

Outokummun ferrokromi- sekä terästehtaille toimitettu palvelukokonaisuus

  • Nostosuunnittelu ja -koordinointi: kattoelementtien, muuntajien ja kuljettimien nostojen suunnittelu, riskinarviointi
  • Nostot: vanhojen ja uusien muuntajien nostotyöt, kuljetinten nostot useassa eri vaiheessa
  • Raskassiirrot: erikokoisten laitoselementtien haalaus- ja lavettisiirtopalveluita

Työnjohtaja Pekka Heininen Havatorilta kuvaa kokonaisuutta sekä haastavaksi että moniulotteiseksi: ”Toimitimme Outokummulle haalaus- ja nostopalveluja muun muassa muuntajien ja kuljetinten siirtoihin ja nostoihin. Kaikki työmaalla toteutetut nostot olivat vaativia, mutta aivan erityistä ammattitaitoa tarvittiin pitkällä jibillä tehdyissä nostoissa.”

Tadanon nosturi varusteltiin pitkällä jibillä, ja sillä hoidettiin korkealla olevat sulatusuunin kuljetinten nostot samoin kuin purettujen kattoelementtien nostot. Muuntajanostoja varten jib purettiin pois ja kun uusi, noin sadan tonnin painoinen muuntaja oli nostettu paikoilleen, jib kasattiin uudelleen ja kuljetinnostotöitä jatkettiin.

”Jibien purku ja kasaus onnistuivat aikataulussa, mistä tunnustusta ammattitaitoisille kuljettajillemme Tuomolle, Mikalle sekä Jukalle”, Heininen kiittää.

Kuljettajien ammattitaito saa kiitosta myös asiakkaalta.
”Havator on meille luotettava, pitkäaikainen yhteistyökumppani, jolta löytyy tarvittaessa myös joustoa. Tässä projektissa arvostimme erityisesti osaavaa henkilöstöä sekä taitoa muokata nostokalustoa nostotarpeiden mukaisesti”, Ylijääskö kiteyttää.

Havatorilta seisokkiin osallistui kymmenhenkinen tiimi. Havatorin kannalta seisokista teki erityisen myös se, että nostoihin käytetty Tadanon ajoneuvonosturi oli työmaalla käytössä koko seisokin ajan.

”Yleensä tämän kokoluokan koneita ei käytetä samassa kohteessa näin pitkää aikaa, mutta tässä projektissa juuri tällä järjestelyllä saatiin lisäarvoa ja työt toimitettua joustavasti”, toteaa Heininen.

Ferrokromitehtaan nostojen lisäksi Outokummun terästehtaan puolella suoritettiin samaan aikaan erikoiskuljetuksia. Havatorin erikoiskuljetustiimi toimitti terästehtaan huoltoon laitoselementtien haalauksia ja lavettisiirtoja.

_ _ _

Case-juttusarjamme toisessa osassa palaamme tarkemmin terästehtaan vuosihuoltoprojektiin toimitettuihin raskassiirtotöihin. Lue toinen osa täältä! 


Lisätietoja projektista

Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö! Palvelemme kaikenlaisissa nostoissa, raskassiirroissa ja erikoiskuljetuksissa – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!

Heininen Pekka

Nostot | Keminmaa
Työnjohtaja
pekka.heininen@havator.com
0400 914 079

Bergfelt Bo

Teollisuushaalaukset ja -tunkkaukset
Projektipäällikkö
bo.bergfelt@havator.com
040 841 7210

Kaikki yhteystiedotTARJOUSPYYNTÖ

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.