Alkusyksyn ohjelmassa kolmen tuulipuiston huoltonostot Norjassa

Havator vastasi Vestas Norway AS:n kolmen tuulipuiston huoltotöiden toteutuksesta Norjan Oklassa, Røanissa sekä Guleslettenessa. Nostotyöt sisälsivät mm. tuulimyllyjen siipien ja vaihdelaatikoiden vaihtoja. Havator toimitti projektiin sekä nostot että nostosuunnittelun.

Asiakkaan toiveesta projektissa käytettiin 750-tonnista Liebherr LTM 1750-9.1 -ajoneuvonosturia. Havator oli ainoa toimittaja Pohjoismaissa, jolla oli tarjota haluttu nosturi koko projektin ajaksi. Pääkoneen kasaus- ja purkukoneet sekä nosturin siirroissa tarvitut kuljetukset hoidettiin yhteistyökumppani Crane Norway AS:n toimesta.

Kolmen tuulipuiston huoltoprojekti aloitettiin elokuussa Oklasta Länsi-Norjasta, missä yhdestä puiston tuulimyllystä nostettiin siipi alas korjausta varten. Oklasta siirryttiin pohjoista kohti Røaniin, missä suoritettiin kahden tuulimyllyn vaihdelaatikoiden vaihdot. Seuraavassa kohteessa, Guleslettenessa, vaihdettiin tuulimyllyn siipi.  Guleslettenen töiden valmistuttua palattiin takaisin Oklaan, missä korjausta varten irrotettu siipi nostettiin takaisin paikalleen.

Kokonaisuudessaan projekti kesti noin kaksi ja puoli kuukautta. Havatorilta mukana oli neljä nosturinkuljettajaa: pääkuljettajina toimivat Mika ja Henri, ja tiimiä täydensivät Aleksi ja Pasi. Kaikilta kuljettajilta edellytettiin norjalaista työturvallisuus- ja nosturinkuljettajakorttia.

Projektissa haasteen muodostivat nostoihin käytetyn ajoneuvonosturin purkamiset, osien kuljetukset ja uudelleenkasaamiset. Suomessa yli 100 tonnin painoisena liikuteltava ajoneuvonosturi piti Norjassa saada noin 60 tonnin painoon mm. teiden painorajoitusten vuoksi. Myös ajokilometrejä kertyi runsaasti: Okla-Røan-väli oli n. 500 kilometriä ja Røan-Guleslettene-väli n. 600 kilometriä, minkä lisäksi haastava, ranta- ja vuonomaisemissa kulkenut reitti asetti kuljetuksille erityisvaatimuksia. Nosturin osia kuljetettiinkin kaiken kaikkiaan 11 rekalla!

”Kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoinen projekti,” Havatorilla projektin myynnistä ja vetämisestä vastannut Matti Simola kuvailee. ”Kaikki tietävät Norjan maastot haastaviksi, mutta tässä saimme todella käyttää norjalaisen yhteistyökumppanimme kanssa kaikkea suunnittelutaitoamme, jotta nosturi saatiin aluksi rajalta Storlienistä ensimmäiseen työkohteeseen. Inspiroivaa ja palkitsevaa!”

Vestas Norway AS johti projektia Tanskasta käsin, ja oli erittäin tyytyväinen toimitettuun palvelukokonaisuuteen. Havator ja Vestas ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä tuulivoimaprojekteissa. Yhteistyön odotetaan jatkuvan vastaavilla hankkeilla myös tulevaisuudessa.


Lisätietoja projektista

Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö! Palvelemme kaikenlaisissa nostoissa, raskassiirroissa ja erikoiskuljetuksissa – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!

Simola Matti

Tuulivoiman raskasnostot
Projektipäällikkö
matti.simola@havator.com
050 395 5540

 

Kaikki yhteystiedotTARJOUSPYYNTÖ

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.