Havator kuljettaa Mutkalammin tuulipuiston voimalaelementit

Mutkalammille Pohjanmaalla nousevan, toistaiseksi Suomen suurimman tuulipuiston pohjatöiden valmistuttua hankkeessa on edetty tuulivoimaloiden turbiinien osien toimituksiin tuulipuiston alueelle. Havatorin tuulivoimakuljetuksissa erittäin kokenut Transport-yksikkö vastaa voimalaelementtien kuljetuksista länsirannikon satamista Kalajoen, Kannuksen ja Kokkolan kaupunkien alueella sijaitsevaan puistoon.

Tuulivoimakuljetuksia kohti Mutkalampia on lähtenyt Raahen ja Kalajoen satamista. Helmikuussa alkaneissa kuljetuksissa toimitetaan jopa 79 metrisiä tuulivoimaloiden lapoja ja muita osia kuten tornilohkoja, konehuoneita, vaihteistoja, generaattoreita ja napoja. Arkipäivisin liikkeellä on tyypillisesti neljä saattuetta, joilla kuljetetaan käytännössä yhden tuulivoimalan yhteensä 12 komponenttia. Kaiken kaikkiaan kuljetuksia kertyy yli 800.

”Havatorin kaltainen kokonaispalveluratkaisutoimittaja on meidän kannaltamme aivan olennainen projektin onnistumisen näkökulmasta. Saamme ammattimaisen kuljetussuunnittelun, kaluston ja kuljetusten ohjauksen avaimet käteen -pakettina”, kertoo tuulipuistohankkeesta vastaavan Neoen Renewables Finland Oy:n projektipäällikkö Petter Sund.

”Tällaisissa vaativissa erikoiskuljetuksissa tärkeintä on ennakkosuunnittelu. Tässäkin projektissa ensimmäiset suunnitelmat esimerkiksi reiteistä tehtiin jo puoli vuotta sitten. Tärkeitä ovat myös alueen asukkaiden tiedottaminen sekä hyvät yhteydet kuljetusalueen tienhoitourakoitsijoihin. Näin myöskään keli ei pääse näin talvikaudellakaan yllättämään”, toteaa Mikko Valtanen, Havatorin Transport-yksikön työnvalvoja.

Komponenttien toimitukset pyritään ajoittamaan ruuhka-aikojen ulkopuolelle, jotta niistä aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa esimerkiksi työmatkaliikenteelle. Kuljetuksia vie aina niin sanottu saattoauto, joka huolehtii esimerkiksi vastaantulevan liikenteen ohjaamisesta ja pysäyttämisestä.
”Saattoautoja operoivat liikenteenohjaajan koulutuksen saaneet henkilöt, joilla on lupa pysäyttää liikenne, jotta saamme varmistettua turvallisuuden”, Valtanen jatkaa.

Mutkalammin tuulivoimakomponentteja kuljetetaan näillä näkymin kesäkuun 2022 loppuun saakka, minkä jälkeen tuulipuistossa tehdään voimaloiden pystytys- ja käyttöönottotöitä. Sähköä tuulipuisto alkaa tuottamaan jo vuoden 2022 toisella neljänneksellä.

Mutkalammin tuulipuisto

  • Suomen toistaiseksi suurin tuulipuisto: puistossa kaiken kaikkiaan 69 tuulivoimalaa
  • Kokonaisteho 404 megawattia, mikä vastaa noin kahta prosenttia Suomessa tuotetusta sähköstä
  • Rakennustyöt aloitettu 01/2021, tuulipuisto kaupallisessa käytössä vuoden 2022 loppuun mennessä
  • Sähkö myydään kansainvälisille yrityksille kuten Googlelle, Heinekenille ja Phillipsille
  • Rakennuttaja Neoen on vuonna 2008 perustettu ranskalainen uusiutuvan energian edelläkävijä, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2018

Lisätietoja projektista:

Ota yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö! Palvelemme kaikenlaisissa erikoiskuljetuksissa – mietitään yhdessä sinua parhaiten palveleva ratkaisu!

Valtanen Mikko

Tuulivoimakuljetukset
Työnvalvoja, erikoiskuljetukset
mikko.valtanen@havator.com
050 448 3703

Henriksson Ari

Tuulivoimakuljetukset
VP, erikoiskuljetukset
ari.henriksson@havator.com
050 536 7320

Kaikki yhteystiedotTARJOUSPYYNTÖ

Palvelumme

Havatorin toiminnan lähtökohtana ja tinkimättömänä periaatteena on ”turvallisuus ensin”. Olemme kokenut ja osaava kumppani kaikkiin teollisuuden nosto- ja siirtotarpeisiin. Kattavan ydinpalveluvalikoiman rinnalla tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman asiantuntija-, suunnittelu-, valvonta- ja raportointipalveluita räätälöityinä teollisuuden tarpeisiin. Oli kyseessä nostaminen, erikoiskuljetukset, tunkkaus tai haalaus, yksikään haaste ei ole meille liian pieni tai suuri.