Nosturinkuljettajakoulutukset kiinnostavat – monipuolinen ala on vetovoimainen
Havator on oman alansa edelläkävijä myös henkilöstön koulutusasioissa. Yhteistyössä oppilaitosten kanssa järjestettävillä ajoneuvonosturinkuljettajakoulutuksilla pyritään paitsi saamaan uusia tekijöitä alalle, myös kouluttamaan jo alalla olevia uusien uramahdollisuuksien äärelle.
”Olemme kasvava yritys, ja koulutettu henkilökunta on palvelutarjoamamme kovassa ytimessä. Kun olemme itse mukana koulutusten suunnittelussa ja järjestämisessä, pystymme vaikuttamaan koulutuksen sisältöön ja edesauttamaan toimintamme kehittymistä. Meille on ollut ilo huomata, että koulutuksiin on ollut paljon hakijoita, ja että ala kiinnostaa”, kommentoi Rami Hirvelä, Havatorin henkilöstöjohtaja.
”Olemme juuri solmineet yhteistyösopimuksen ajoneuvonosturinkuljettajakoulutusten järjestämisestä Forssan ammatti-instituutin (Fai) kanssa. Sopimus on mittava ja kattaa useamman koulutuskokonaisuuden vuosittain. Ensimmäiset koulutukset on tarkoitus käynnistää jo tulevana syksynä”, Hirvelä jatkaa.
Kiinnostuitko ammatista?
Ajoneuvonosturinkuljettajakoulutuksen aikana suoritat ajoneuvonosturinkuljettajan perusosaaminen, tutkinnon osan, joka on osa maanrakennusalan ammattitutkintoa ja oikeuttaa käyttämään ajoneuvonosturia nostotöissä. Opintojen aikana perehdytään mm. työhön liittyviin vastuisiin, riskeihin ja turvamääräyksiin, opetellaan nostureihin sekä nostotapahtumiin liittyvät perusasiat ja opitaan käytännössä, kuinka ajoneuvonosturia käytetään ja siirretään.
Koulutusten järjestämisestä vastaa aina kouluttava oppilaitos, jatkossa Forssan ammatti-instituutti (Fai), Havatorin toimiessa harjoittelupaikkana ja koulutustilojen tarjoajana. Koulutus käsittää noin kuuden viikon teoria- ja koneopetusjakson, jonka jälkeen siirrytään Havatorin toimipisteisiin käytännön työssäoppimiseen. Mahdollisuuksien mukaan valmistuneet kuljettajat palkataan Havatorille.
”Tälle alalle opitaan nimenomaan työssä, oikeita töitä tekemällä, ja siksi ala soveltuu erityisen hyvin myös alanvaihtajille. Pitkien teoriaopintojen sijaan päästään nopeasti käytäntöön, jolloin opiskelija myös näkee nopeasti, sopiiko ala hänelle”, opettaja ja koulutuspäällikkö Juha Etelätalo kertoo. ”Hakijan tulee olla perusterve, minkä lisäksi edellytetään C-ajokorttia ja stereonäköä. Ryhmätyötaidot, kyky itsenäiseen työskentelyyn sekä paineensieto ovat myös olennaisia ominaisuuksia.”
Suomessa nosturinkuljettajan pätevyysvaatimukset on kirjattu lakiin, ja koulutuksessa opiskelija saa VNA 403/2008 -mukaisen pätevyyden kuljettaa ajoneuvonosturia. Koulutuksen sisältö on määritelty tutkinnon perusteisiin, ja niiden pohjalta tulevat koulutuksen sisällön rakenne sekä tavoitteet. Koulutuksessa keskitytään mm. nostokaluston ja -lisävarusteiden käyttöön ja huoltoon, erilaisiin nostotöihin sekä turvallisuusasioihin.
”Jatkamme koulutuksia tiheällä syklillä eri puolilla maata yhteistyössä Fain kanssa. Kasvu- ja palvelujohtajuustavoitteemme huomioiden on tärkeää, että pystymme varmistamaan riittävän määrän osaavaa nosturinkuljetushenkilöstöä. Oma opintopolku on yksi osa tätä työtä”, Hirvelä summaa.
Lisätietoja:
Etelätalo Juha
Koulutuspäällikkö
juha.etelatalo@havator.com
050 513 0089
Rami Hirvelä
Henkilöstöjohtaja
rami.hirvela@havator.com
050 318 9033