Metsä Fibren biotuotetehdas valmistui: Havator mukana projektissa kaksi ja puoli vuotta

Metsä Fibren Kemin uuden biotuotetehtaan rakennusprojekti on saatu Havatorin osalta ansiokkaasti päätökseen. Projekti alkoi helmikuussa 2021, ja viimeiset rakennusaikaiset nostot hoidettiin syyskuussa 2023. Uusi tehdas on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi, ja Havatorilla oli projektissa merkittävä rooli.

Havator vastasi hankkeen kaikista nostotöistä. Näin suuressa projektissa kokonaisuuden hallinta oli lisäarvo, jonka Havator pystyi kokeneena palveluntuottajana tuomaan. Lisäksi konsultoitiin ja tehtiin paljon etukäteissuunnitelmia yhdessä muiden toimittajien kanssa. Projektipäällikkö Janne Vaaraniemen mukaan näin suuren nosto- ja kuljetuskaluston sijoittaminen ja käyttö yhdellä työmaalla oli suuri voimainponnistus.

”Koska tämä on ollut valtava projekti, palasten yhteensovittaminen on koetellut ja kehittänyt meitä. Oivalsimme matkan varrella useita hyväksi todettuja tai kriittisiäkin käytänteitä, mitkä sujuvoittivat sekä sisäistä että ulkoista yhteistyötämme”, Vaaraniemi kertoo.​​​​​​​​​​​​​​

Projektiin mahtui monenlaisia nostoja laidasta laitaan. Suurimmat kappaleet olivat 15 metriä leveitä ja 510 tonnia painavia haihdutinyksiköitä ja pisimmät kappaleet noin 65 metrin pituisia reaktoritorneja.

Kokonaisuudessaan koko projektin aikana Havatorin tiimissä työskenteli lähes sata henkilöä. Pääroolissa kenttätyössä olivat kuljettajat yli alue- ja maarajojen ja liiketoimintayksiköiden. Vaaraniemi kertookin yhden tärkeimmän onnistumisen olleen, että oikeat henkilöt löydettiin oikeisiin tehtäviin.

”Esimerkiksi haalausosastomme hoiti kaiken kaikkiaan 94 muuntajaa yksi kerrallaan sisälle asennetavaksi. Meiltä otettiin tämä erikoisosaaminen ja asiantuntijuus, kun muilta tahoilta ei löytynyt vastaavaa.”

”Näin mittavassa rakennushankkeessa nostotöiden sujuvuus on ensisijaisen tärkeää. Hyvä etukäteissuunnittelu ja aikatauluissa pysyminen ovat avainasemassa, sillä pienet aikataulumuutokset voivat usein kertaantua. Havator oli keskeisessä roolissa varmistamassa, että biotuotetehdas saatiin käynnistettyä suunnitelman mukaisesti,” projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä toteaa.

”On upeaa, että saimme olla merkittävässä roolissa tässä projektissa, että Metsä Fibre luotti osaamiseemme. Vaikka tarjoomamme on Suomen mittakaavassa ainutlaatuisella tasolla, tämä projekti on jälleen vienyt meitä suuren askeleen eteenpäin,” sanoo koko tiimistä erittäin ylpeä Vaaraniemi.

Biotuotetehdas käynnistettiin onnistuneesti 20.9.2023. Tavoitteena on, että tehdas käy täydellä kapasiteetilla syksyllä 2024.

Artikkelin kuvat: Metsä Group

Metsä Fibren biotuotetehdasprojekti lukuina

  • Investoinnin arvo n. 2 miljardia euroa
  • Tehdas käynnistetään suunnitellusti Q3/2023
  • Työmaalla parhaimmillaan päivittäin 4 000 ammattilaista
  • Eri työntekijöitä koko projektin aikana on noin 15 000
  • Nostureita käytössä päivittäin 30-50

Team Havator

  • 30-50 kuljettajaa, jotka hoitavat nostot ja erikoiskuljetukset,
  • 3 ajojärjestelijää, jotka vastaanottavat tilaukset ja varaavat kaluston,
  • 3 työnjohtajaa, jotka valvovat nostoja, auttavat asiakasta ja kuljettajia nostoteknisissä asioissa, osallistuvat mm. nostoalueiden katselmuksiin ja suorittavat turvallisuuskierrokset,
  • 3 suunnittelijaa, jotka laativat nostosuunnitelmat,
  • 3 laskuttajaa, jotka huolehtivat oikea-aikaisesta ja oikeansisältöisestä laskutuksesta sekä
  • 10 henkilön huoltotiimi
  • projektipäällikkö, joka tekee sopimukset ja johtaa tiimiä.
  • Lisäksi projektiin osallistuu yli 20 eri toimihenkilöä Suomessa ja Ruotsissa muiden tehtävien ohessa.

Joko luit juttusarjamme aiemmat osat?

Niissä esittelimme lähemmin projektiin osallistuvan, monimuotoisen ja osaavan tiimimme sekä ensimmäisen rakennusvuoden tapahtumia.

Seuraamalla kanaviamme saat ensimmäisten joukossa tietoa projekteista, joissa olemme mukana!