Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan ensimmäinen rakennusvuosi oli täynnä toimintaa

Maanrakennustyöt, perustusten valaminen, rakennusten runkojen asentaminen, biotuotetehtaan ensimmäisen rakennuksen – 105 metriä korkean piipun – nouseminen… siinä listaa Kemin biotuotetehtaan työmaalla ensimmäisen rakennusvuoden aikana toteutuneista töistä. Vuoden aikana paikalle ovat saapuneet erikoiskuljetuksilla myös ensimmäiset laitoselementit kuten massatehtaan keittimen ja imeytinastian osat.

Metsä Fibren uuden Kemin biotuotetehtaan rakennusaikaisista nostoista vastaava Havator tarjoaa mm. nosto- ja erikoiskuljetuspalveluita kaikille biotuotetehtaan työmaalla toimiville yritykselle. Nostettavaa ja kuljetettavaa on riittänyt pienistä rautanipuista suuriin laitoselementteihin.

”Vuoden 2021 nostoista suurin oli ehdottomasti valtavan keittiminen nosto. Mieleenpainuvin ja näyttävin puolestaan tehtaan piipun liukuvalu ja siihen liittyvät nostot. Piippu on 105 metriä korkea ja yli 12 metriä halkaisijaltaan. Tällaiset teknisesti vaativat nostot, kuten piipun osien taikka 300-tonnisen keittimen nosto, vaativat vankkaa ammattitaitoa ja riittävän kokoluokan kalustoa, joka meillä on valmius varmistaa paikalle oikea-aikaisesti”, Mikael Tervaskanto, Havatorin projektipäällikkö, avaa.

Katso Metsä Groupin kooste kuluneesta vuodesta biotuotetehtaan työmaalta:

Havatorilla on tehdasalueella laaja valikoima nostureita sekä erilaisiin erikoiskuljetustehtäviin soveltuvaa lavetti- eli SPMT-kalustoa. Havatorin parhaat laitteet aina pienimmästä mobiilinosturista suurimpaan tela-alustaiseen nosturiin ovat Kemissä tehdasalueella työskentelevän valtavan, yli 1800-henkisen joukon palveluksessa. Alueella työskennellään päivittäin useiden kymmenien nosturien voimin.

Viime vuonna julkistetut kalustoinvestoinnit olivat myös tämän hankkeen kannalta oikea-aikaisia. Havatorin hankkimia uusia nostureita ollut töissä alueella useampia”, Tervaskanto jatkaa.

Näin suuressa projektissa kokonaisuuden hallinta on lisäarvo, jonka Havatorin kaltainen kokenut palvelutoimittaja voi projektiin tuoda. Havatorilla osataan suunnittelu, turvallisuus, isot ja pienet nostot, erikoiskuljetukset, projektinhallinta ja asiakaslähtöinen hyvän yhteistyön malli.

”Havator toimittaa meille Kemin biotuotetehdasprojektiin koko nostotöiden kokonaisuuden. Havator on kumppaninamme sitoutunut projektimme tavoitteisiin niin turvallisuuden, aikataulun kuin laadun suhteen. Meillä on kaikki edellytykset toteuttaa onnistuneesti suuri teollinen projekti täällä Kemissä. Usein näyttävimmät ja mieleenpainuvimmat työmaatyöt liittyvätkin nostoihin, ne ovat tapahtumia, joita monet muistelevat vielä pitkään”, biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä kertoo.

Haasteitakin on vastaan tullut. Pikaisiin toimituspyyntöihin vastaaminen, konemäärän sovittaminen ja optimaalinen käyttö eivät aina ole se helpoin yhdistelmä. Haasteet on kuitenkin voitettu järjestelmällisellä otteella ja vankkumattomalla ammattitaidolla, ja töissä onnistuttu erinomaisesti.

”On ollut ilo huomata, kuinka hienosti olemme saaneet asiat sujumaan kaikkien alihankkijoiden kesken. Kaikki vaativat nostot vaativat aina tarkan suunnittelun, mutta lähtökohta on, että pienetkin nostot ja nostosuunnitelmat tehdään yhtä tarkasti ja turvallisuus edellä. Laadusta ja turvallisuudesta ei tingitä”, Tervaskanto kiteyttää.

Artikkelin kuvat: Metsä Group

Työmaalla käytössä oleva kalusto

  • Useita tela-alustaisia nostureita eri kokoluokissa
  • Kymmeniä ajoneuvonostureita eri kokoluokissa
  • Useita pienempiin nostoihin soveltuvaa kappaletavaranosturia
  • Erikoiskuljetuksiin osallistuvia STMP-moduulilavetteja
  • Rekka-autoja kuljetuksia varten
  • Muutama nosturien kunnossapidossa mukana olevaa huoltoautoa

Metsä Fibren biotuotetehdas lukuina

  • Investoinnin arvo n. 2 miljardia euroa
  • Tehdas käynnistetään Q3/2023
  • Työmaalla parhaimmillaan päivittäin yli 4 000 ammattilaista
  • Kaikkiaan biotuotetehdasprojektissa työskentelee noin 15 000 eri henkilöä
  • Nostureita käytössä päivittäin 30-50

Joko luit juttusarjamme ensimmäisen ja kolmannen osan? Ensimmäisesä osassa esittelimme lähemmin projektiin osallistuvan, monimuotoisen ja osaavan tiimimme. Kolmas osa kertoo kesän ja syksyn 2022 tiiviistä vaiheista.

Seuraamalla kanaviamme saat ensimmäisten joukossa tietoa projekteista, joissa olemme mukana!